För att vara en litteraturvetare med en examen i barn- och ungdomslitteratur så äger jag förvånansvärt få barnböcker. Ett antal finns visserligen kvar hos mina föräldrar: Alfons Åberg-böcker, tunna kartonnage-varianter av Disney-filmatiseringar, ett antal sagor på engelska osv.
I min egen lägenhet är det så kallade ‘slim pickings’. Inte mycket att välja mellan, men bland de kanske tio titlarna finns något för alla: från Sendaks klassiker Till vildingarnas land till Siri Sponts relativt nyutgivna Utan djur så dör jag!. Jag har en faktabok om rymden, en berättelse om barn som hanterar sorgen efter farfars bortgång, Augustvinnare, monsterböcker och så inte minst min barndomsfavorit, Astrid Lindgrens Assar Bubbla (1986).
Assar Bubbla, eller Det var nära att det inte blev någon bok om Pippi Långstrump, är en skrattretande historia om författarinnan själv, och hur hon en dag blir bestulen på sin portfölj. Skurken är den spjuveraktige mästertjuven och hypnotisören Assar Bubbla, som hoppas på ‘dyrbarsheter’ och ‘klenodier’ eller åtminstone några korvmackor. Snuvad upptäcker han dock bara att den bruna portföljen innehåller ett stenografiblock. Ursinnig över att folk försöker hålla saker hemliga för honom snor han en stenografihandbok, men får såklart allt om bakfoten och inser inte att han håller i manuset till boken om Pippi Långstrump. Sen finns inget alternativ för honom annat än att leta upp tanten som far med alla hemska lögner, och så korsas alltså Assar och Astrids vägar igen.
Assar Bubbla är vitsig, fånig och jättecharmig på ett sätt som både barn och vuxna uppskattar, vilket inte är förvånande med tanke på författarens övriga verk. Det är en kort, lättillgänglig bok som gör sig utmärkt för högläsning. Marika Delins illustrationer är fulla av humor, och så samstämda med texten att det är ett rent nöje. Nu som lite äldre slås jag till och med av likheten mellan den riktiga Astrid och hennes illustrerade alter-ego, något som jag var helt omedveten om som barn. Det gjorde mig jätteglad när jag upptäckte att Rabén & Sjögren valde att trycka en andra upplaga i 2001, vilket är den som finns i bokhandlarna idag.
Det finns en uppsjö av barnböcker ute, och varje år kommer många smarta, genusmedvetna och okonventionella böcker ut på marknaden, som en jämvikt mot många av våra mer förlegade och klart skeva berättelser. Men låt för den skull inte den här pärlan gå er förbi för att den har några år på nacken. Assar Bubbla är tidlös, och förtjänar att läsas om och om igen.