Banned Books Week

Ja, halva litteratur-Sverige är i Göteborg på Bok- och biblioteksmässan medan den andra halvan är lättade över att inte vara där, likgiltiga eller något bittra (jag är det sistnämnda). Men jag tänker inte gräma mig och avskyr dessutom räkmackor (och bilder på löjligt dyra sådana är sjukt avtändande), så därför väljer jag att skriva om något helt annat, som jag tycker är intressant just nu:

I USA är det Banned Books Week! Varje år sammanställer ALA (American Library Association) en uppdaterad lista över vilka böcker och serier, som förbjudits i katalogen på amerikanska skolor (men också bokhandlar och bibliotek). Vissa stater, de mer konservativt kristna, har en uppsjö av titlar svartlistade för att skydda ungdomen mot allt som liknar intellektuell utveckling och åsiktsfrihet. Skälen bakom dessa anmälningar är oftast att de innehåller:

Sex
Droger och alkohol
HBTQ-personer
Rasism
Anarki/auktoritetskritik

Med andra ord, det är väldigt viktigt i vissa skolor, att elever inte tänker själva, ifrågasätter, konfronterar sin egen eller andras rasism, får någon som helst sexualkunskap, eller ens påminns om att det finns alkohol. Exempelvis är tonåringar som har sex ett big no-no, men sexistiska könsstereotyper är helt OK. En bok som ifrågasätter den vita medelklassens privilegier är inte OK, men en bok där alla är vita och den möjligen enda icke-vita personen i hela boken är någons RUT-avdrag är också helt kosher.

Alexie

ALA sammanställer denna lista för att uppmärksamma hur censur skadar våra ungdomar, och våra framtida generationer. Att vinklad media leder till en homogen samhällsbild som stjälper, inte hjälper. Många lärare, bibliotekarier, journalister, föräldrar och författare stöttar och informerar om Banned Books Week.
En av de mest förekommande titlarna att förbjudas är Sherman Alexies The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian. En delvis självbiografisk, hyllad och prisbelönt bok som många anser borde vara del av den obligatoriska skolläsningen snarare än att hållas i det fördolda.
Jag har inte läst den själv ännu, men äger den översatt på svenska (utgiven på Rabén och Sjögren) och har för närvarande lånat ut den till min syster. Återkommer med recension senare i höst.

This entry was posted in Litteratur and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Banned Books Week

  1. Maria says:

    Jag har kollat en del på banned/challenged-listorna för att skylta med just sådana böcker på jobbet, och såg att “Captain Underpants” var rätt högt upp. Kollade vad det var i vår katalog och hittade Hcf-böcker som “Kapten Kalsipp : professor Pruttibrallis hemska plan : den fjärde hjältesagan”. Låter som en mycket skandalös bok…

  2. Nahal says:

    Hahaha! Eller hur…
    Sen kanske man kan argumentera för att ord som “Pruttibrallis” är rätt skandalösa :P

Comments are closed.