Jag tror inte att det har undgått någon att Novellix är ett utav mina absoluta favoritförlag när det kommer till svensk utgivning. Både noveller i original eller i översättning håller hög kvalité, formgivningen är så fin och det är så tillfredsställande i mitt numera (eller ja, kanske alltid?) stressiga liv, att känna att jag faktiskt hinner läsa klart en berättelse från början till slut i en sittning. Det händer så sällan längre, till och med med noveller.
Den femte december höll Novellix öppet hus i sina nya kontorslokaler. du gjorde om till butik för en dag och bjöd på lite godis och massa fina noveller. Jag passade såklart på att svänga förbi, omåttligt nyfiken på hur det såg ut. Jag skulle ju bara se mig omkring, men det gick som det brukar…
Bland annat så köpte jag på mig lite julklappar, och Novellix senaste utgivning.
I samband med flytt och julförberedelser och diverse annat, så har förlaget gett ut Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes-novell Den blå karbunkeln, utan att göra så mycket väsen kring den.
Det är ett snyggt litet nummer, och som så ofta annars med en Sherlock-historia, rör det en stöld och ganska många otroliga (overkliga) metoder att lösa brottet på. Man har snubblat över en julgås vars inanmäte är värt sin vikt i guld, så att säga, och det hamnar på Holmes att lösa hur tjuvgodset hamnat där det hamnat.
Novellen är en produkt av sin tid, från språkbruk till människosyn, men det var en OK liten deckarberättelse. Jag är inget större Conan Doyle- fan, men tycker den skulle passa de som letar efter några klassisk krim-historier. Har själv visserligen läst min beskärda del av Holmes-noveller, men första säsongen av BBC tv-serien med Cumberbatch och Freeman var nog den intressantaste tolkningen av karaktärerna hittills.
Det är dock i tiden att Holmes och Watson är på tapeten (kanske mindre nu än för tre år sen, men ändå) och även just nämnda tv-serie släpper ett julavsnitt i år som är försatt i 1800-talets London. Vill man dock hellre läsa författarens skildring av Holmes och Watson, så är Den blå karbunkeln ett vettigt val. Förlaget har valt Tom Wilsons översättning från 1907, så även språket bidrar till känslan av att man återgått till rötterna.
Även jag gillar Novellix! De har så månsidig utbud och det är lättare att testa enstaka noveller för att hitta någon bra författare.
Ja, jag tycker också det är ett bra sätt att pröva sig fram kring olika författarskap!